Betelné škopek ve štatlu
Kde se vzal, tu se vzal Bohuš v brněnském štatlu. Ano, zní to jako pohádka, a Brno vskutku je taková pivní pohádka. Když se člověk toulá městem, v podstatě pořád naráží na hospody, kde netočí nějaký unifikovaný eurosrágor, ale nebojí se dát prostor regionálním pivovarům, nebo jejich minikolegům. Pracovní povinnosti mě po hodně dlouhé době zavály na pět dní do jihomoravské metropole, a co má člověk vždycky dělat s načatým večerem. Prostě co večer, to jeden pivovar!
Brněnské (mini)pivovary
Začal jsem hned pěkně zostra, a večer po příjezdu vlakem jsem to vzal pěkně pěšky centrem přes Pegasa, kterého si pamatuju ještě z dřívějších služebních cest.
Zvenku je knajpa vcelku nenápadná, zastrčená v takové boční uličce. První dojem uvnitř nebyl nikterak valný, prostě odrůda tzv. staročeské hospody, jejímž cílem je řádně oškubat zahraniční turisty. Ač byla knajpa poloprázdná, ani jeden ze čtyř pinglů si mě nevšiml...měli toho fakt opření u výčepu moc. Nakonec jsem si poposedl u stolu víc do jejich zorného pole, což se naštěstí neminulo účinkem a jeden z nich se nad česky mluvícím nýmandem slitoval. Začal jsem klasikou, na nějaké experimenty jsem ostatně nikdy moc nebyl:
B - slušný matroš střední plnosti, dobrá hořkost...taková přírodně tříslovitá. Čistá chuť, pěna solidní, trošku bych dochladil, nicméně to je jen drobnost. Chuť chmele je tu prostě přesná...1
Tak bez diskuze hned na začátku příjemné překvapení a vysoko nastavená laťka. Škopek, který si na nic nehraje, chutná po chmelu, žádné pachutě. Takovou kvalitu jsem tu popravdě nečekal, tyto "fajnové" podniky většinou pořádné pivo moc neumí. Pohled do nápojáku na další menu mě teda moc nenadchnul, ale když jsou skoro ty vánoce, co nezkusit speciál věnovaný této slavnostní části roku:
15° Vánoční speciál 49 Kč
B - katastrofa. Já vím, asi tady těm škopkom nerozumím, ale pro mě absolutně teplé, slabý říz a hlavně chuť jako bych otevřel našu udírnu a začal lízat stěny..no hnus a fuj. Asi to nejsu schopný ohodnotit, ale oproti ležáku je to z nebe peklo. A to netuším, co mě ještě čeká...4-
To fakt ne. Řádně nakouřený slad pro mě přebil těch pár dobrých věcí, které bych v tom snad našel. Musím to něčím spláchnout. Srdce volí ležák, rozum pokračovat v průzkumu. Nepřijel jsem si užívat, ale řádně zhodnotit brněnskou pivovarnickou scénu! takže na zteč:
B - typická chuť pšeničného, něco jako žvýkačka. Teplota, říz průměr, chuť chewing gum či co to je. Můj dobrý kamarád na téhle chuti jede a mi nezbývá, než ho obdivovat...ale u nečeho jiného...4
Dnešní průzkum se pro mě mění v pořádné utrpení. Ať mi někdo říká, že se s Matesem při našich výzkumech máme jak ožralá prasata na hromadě sladu. Zrovna dneska je to dřina a odříkání jak sviňa. Pšenica mi podle očekávání nejede, pro mě je to chuťově nevýrazné nehořké chutnající klasicky po starém obilí plném myšinců...ble. Zkusím do sebe ještě nacpat poslední speciál netypicky točený do keramického kryglíku. Ani bych se nedivil, kdyby sloužil ke krytí řádných podmíráků:
B - to tak nějak solidní nakonec. Dobrá teplota, říz a plnost solidní. Hořkost poplatná bavorskému sladu, ale není to tak hrozné...idu na nějakou klasiku a pak hnípat...2-
Restaurace Hotel Pegas, Jakubská 120/4, Brno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Pivo | Bohuš | 2- |
Co dodat. Pegas je takový starofajnový podnik vhodný na oškubání především zahraniční klientely, zejména ta ruskojazyčná tam byla evidentně jak doma. Ležák byl velice dobrý, zbytku bych se já osobně obloukem vyhýbal. Asi moc nepředběhnu, když už teď řeknu, že brněnská scéna nabízí mnohem lepší muziku, a navíc za lepší peníze. Tak se tam jdeme honem podívat :-)
Další den mám domluvený s kolegou sraz v pivovárku ne moc daleko od ubytovny. Vzhledem k tomu, že mám náskok, jdu se mrknout o uličku vedle do knajpice, která by měla mít na čepu škopky z malých varen. Co mě zarazilo, byla hospoda narvaná mládeží až k prasknutí. To v Práglu nebývá přes týden rozhodně zvykem, a až později jsem zjistil, že v Brně to prostě večer frčí. Neva, zaujímám místo přímo u zdroje, alespoň vidím dobře na cedulu s dnešní nabídkou. Hospoda je příjemná, hezky v suterénu starého baráku, taková polosklepní záležitost, střídmě zařízená, nepřeplácaná. O to je oproti takovému Pegasu útulnější. S potěšením kvituju, že mají pifko z nedalekého pivovárku Moravia. Ten nemá vlastní hospodu, takže o důvod víc okoštovat:
B - chmeleno do plechova, jako býval Konrád. Silný říz, asi budu brkat do noci. Velice dobře vychlazené, středně plné, pěna zmizela celkem rychle. Takový solidní matroš z minipivovaru, neurazí a chutná, ake v hlavě vzpomínka nezůstane...2
Plecháč mi v papuli připomínal něco podobného, co cítím teď při likvidaci týden prošlé petky desítky z Kácova. Ale jako na žízeň velice slušný matroš, nejsu rozohodně zklamaný. Dal bych si strakonické, které je tady standartně na čepu, ale nechám si zajít chuť a testnu další kus z místní scény. Tentokrát je to z rajhradské varny, což lze považovat za takové nějaké brněnské předměstí. Tato varna produkuje jen svrchňáky, což není nic pro mě, ale zároveň je to výzva, abych se to pokusil nezávisle a nezaujatě zhodnotit. Bude to dřina, ale pokusím se:
12° Duck&Dog Pale Ale
B - silně aleová hořkost, skoro bez řízu a teplota taktéž klasika...takže nedochlazené. Chuťově to rozhodně není špatné, docela zajímavé, ale na celý večer to prostě není. Navíc je to pro mě jako pivní spodňáka těžké nezaujatě ohodnotit...2
Je to tak, kdybych to pil celý večer, ráno bych měl v hubě chuť, jako bych žužlal žlutou hajzlkostku. Je to vysoce aromatické, jedno dvě malé se vyplatí okoštovat, ale lemtat to celý večer...to by byla krutá smrt mých chuťových buněk. Vždycky si hned vzpomenu na kamaráda z Ostravy, který naopak přesně na tomhle ujíždí a než by si dal "radka", radši sedí u Kofoly :-)
Pořád mě láká strakonické, ale kolega už se shání, takže zaplatit a rychle pryč z toho humbuku.
U Dřeváka, Dřevařská 806/22, Brno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Pivo | Bohuš | 2 |
Moc dobrá a útulná nálevnička. Pro nic za nic to tu nefrčí. V nabídce mají strakonickou klasiku na žízeň a k tomu pár záležitostí z menších pivovárků. Mladé holčiny kmitaly, že by v Pegasu stačila jedna a ještě by si u práce stihla oholit nohy. A to nemluvím o škvarkové pomazánce, které jsem neodolal a s rozpečeným chlebem to byla mňamka. Za mě ano a i když to není pivovárek, nelze než doporučit. Ale už zvedám zadek a přesouvám se do varny, která je hned vedle.
Kolegu potkávám kousek od knajpy, alespoň tam nepolezu sám jak nějaká násoska. Opět sklepní prostory, tentokráte s varnou hned vedle vchodu. Opět su překvapený z účasti, tentokráte nemile. Hospoda je úplně prázdná, v Brně dost netypický úkaz a obávám se, že to o něčem vypovídá. Ale to lze zjistit až praktickou zkouškou, takže jdeme na věc:
B - trošku eurovka. Dobře vychlazené a ošetřené, slabší říz a plnost. Taková žíznivá záležitost...2-
Žádná bomba, bych řekl. Je to lepší, jak nějaké géčko, to bez diskuze. Nicméně už teď si troufám říct, že na brněnské pivovarnické scéně to bude v dolní části žebříčku. Zkusíme, co ležák:
12° Scotta 29 Kč
B - slabý říz, teplejší než desítka. Čistá chuť, ale hořkost taková uni. Přijde mi to, že má sládek jeden mustr a podle něho jede všecky spodňáky...3
U desítky bych to ještě pochopil, že je to pivo krapet nevýrazné, ale ležák už by měl šlapat na chuťové pohárky. Nový sládek si evidentně jede to svoje, co neurazí, ale nenadchne. Nějaký ten bodík ubírá i slabší ošetení, což je v pivovarské hospodě naprosto zásadní nedostatek. Zkusíme teda ještě svrchňák, ale i kdyby byl luxusní, u mě už to nezachrání...nepiju je :-)
11° Apa
B - lehce aromatičtější, míň chmelený svrchňák s obstojnou teplotou a decentním řízem. Nemám s ním jako vyznavač spodňáků velký problém...2
Holt Magistr není momentálně žádný zázrak. Solidní posezení s pohodovou obsluhou, kterou jsem třeba U Pegasa postrádal. Velkým plusem je mé první seznámení s brněnskou pivní slámou. Teda vymyslet tak geniálně jednoduchou věc, jako je nakrájet chleba na hranolky, prohnat to friťákem a dát k tomu nějakou pikantní omáčku k namáčení, to je bomba! Takže jak to nakonec vypadá s hodnocením?
Pivovar Magistr, Hrnčířská 813/23, Brno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Pivo | Bohuš | 2- |
Pivo mě zklamalo, to je bez diskuze. Na druhou stranu pro toho, komu na škopku až tak nezáleží, může podnik nabídnout útulné prostředí se vstřícnou obsluhou, což dneska taky není všude samozřejmost.
Další den už bych si dopřál fakt něco dobrého. Dost chvály jsem všude četl na Hauskrechta, takže je to volba dne. Bohužel nemá pivovárek vlastní knajpu, ale paní z firmy mi ochotně odpověděla na mail a poradila mi, kam zajít. U Kormidla to není daleko, ale radši jsem zvolil klasickou čtyřku U Němců v Medlánkách. Osobně mám tady ty klasické hospody tak nějak radši, než nějaké lepší nebo rádobylepší podniky. Je to pravda trošku horší cesta, než do centra, ale nakonec jsem se dovalil před klasickou knajpu a zalomil dovnitř. Hospoda vcelku útulná, pingl si mě sice moc nevšímal, ale nakonec mu to nedalo a dovalil se. Na čepu měli opravdu hauskrechta, tak jsem začal odspoda:
B - plechová hořkost je asi nějaká brněnská specialita, nesetkávám se s ní poprvé. Výborně ošetřený matroš s dobrým řízem a přesnou teplotou, lehce tříslovitá hořkost pěkně škrabe na jazyku. Toto možu a možu toho hodně...1
Nejvyšší čas na dvanáctku, jenže tu mi k mé nelibosti pingl rozmluvil, že už v sudu za moc nestojí. Na jednu stranu su celkem rozmrzelý, protože jedenáctka šmakovala, ale na stranu druhou jsem ocenil, že se mnou nechce vyjebat. Dal jsem ještě malou jedenáctku, abych spláchnul povedené chlebíky s karbošama, a zaplatil. Cestou jsem po lehkém přepočítání zjistil, že pingl zas tak poctivý nebyl...natáhnul mě o dvacku. Udav se, hamoune, nenechám se zlomit a razím do centra najít kvelb, kde se točív Hauskrecht. Ale nejdřív ti to pěkně natřu já:
Hospoda | Bohuš | 1 |
Obsluha | Bohuš | 3- |
Pivo | Bohuš | 1 |
Knajpa nevypadá zle, kvituju Hauskrechta na čepu, kuchyně bude asi taky solidní. Pingla jsem nakonec šetřil, protože si u mě fakt moc nenašplhal a zkaženou dvanáctkou si to moc nevyžehlil. Navíc jsem sednul do blbého autobusu, ještě přejel zastáku, kde jsem měl přesednout na šalinu do centra...no stálo mi to za to? Ale co, ještě mám čas, takže si to mastím šalinou k parku, před ním vysedám a jdu doprava mezi bloky obytných budov někam směrem k univerzitě. někde se tam skrývá restauračka U Kormidla, kterou mi doporučila paní přímo z pivovaru. Nakonec to ani moc nebolelo a přes pár bloků se ocitám na ještě pořád vcelku frekventované ulici, kde už vidím vchod. Žádný div, knajpa je klasicky plná (dělá se v Brně něco jiného, než že se jen leje?), ale jeden volný stůl jsem našel. Obsluha je svižná, ale já přemýšlet nemusím a dávám ležáka:
B - jiny podnik, jina teplota. Tady bych dochladil, i kdyz ne moc. Hutnější varianta, lehce sametovější a decentnější. Říz je střední, hořkost lehce do ovocna. Dobrý matroš, jen trochu nedochlazený..1-
Řekl bych, že U Němců by asi tady ten vzorek dokázali ošetřit líp, ale knajpa už zmizela v propadlišti dějin. není to vůbec špatné, naopak, a tak jsem podlehl mladé obsluze a zkusím ještě kontrolní vzorek jedenáctky:
B - klon dvanáctky, asi holčina spletla pípu, nebo to v předchozí knajpě ředili...1-
Tady nebylo nic moc co vypisovat, diametrálně odlišné pivo, než v předchozí knajpě. Nevím, co si o tom myslet, protože ten rozdíl chutí jednoho piva mezi minulou knajpou a touhle je naprosto markantní, naopak rozdíl mezi jedenáctkou a dvanáctkou neznatelný. No v nejhorším jsem nějakou tu korunu ušetřil :-) tak co podnik?
U Kormidla, Kounicova 43, Brno
Hospoda | Bohuš | 2- |
Obsluha | Bohuš | 2- |
Pivo | Bohuš | 1- |
Pro mě takový tuctový podnik, žádná čtyřka, nic honosného, obsluha funkční, ale měsíc na to vzpomínat nebudete. kdo zajde, určitě neprohloupí, ale doufám, že pořádná brněnská No.1 na mě zatím ještě někde čeká.
Co s načatým večerem? hauskrehta jsem vzal opravdu letem světem, zbývá čas na ještě jeden test. Nedaleko by se měl skrývat pro mě takový pivní experiment v podobě svrchňákového Lucky Bastardu. Samotná varna sice hospodu nemá, asi to bude něco malého, ale právě kousek od Kormidla sídlí Lucky Bastard nálevna. Jdu to zkusit! S pomocí mapy v telefonu brázdím ulice večerního štatlu, míjím tradičně naplněné hospody plné pijanů, až nakonec dorážím na to správné místo. Vlez je někam do sklepa, což mi vůbec neva. Sklepní hospody mám rád pro jejich útulnost, a LB knajpa není vyjímkou. V koutku je volný stůl, tak sedám a vybírám z nápojáku na zdi. Vcelku jednoduchá volba, z místní proveninece jsou tu dva svrchňáky, to bude v dětském provedení 0,4l tak akorát. Mladá veselá hospodská je u mě cobydup, takže neváhám a jdu na test:
B - na spodňák aromatické až moc, na jedenáctkový ale svrchňák decentní:-) Co to je? Čistá chuť, aromatická svíravá hořkost. Dobrá teplota, decentní říz.Dám to..2
Ráj pro mojeho svrchňákového kolegu z Ostravy, těžká výzva pro mě. Když jsem mu napsal, že akorát sedím v nálevně čistě svrchňákového pivovaru, odpověděl mi, že to musí být nejlepší místo v Brně :-) Pro mě je to spíš na košt, protože pít to celý večer, ráno mám v hubě chutě, jako bych žužlal žlutou hajzlkostku. Nebylo to kupodivu hrozně aromatické, takže jsem to zvládnul celkem v pohodě. Co IPA? To by měl být podle všeho trošku hutnější vzorek:
B - hutný matroš, slušně vychlazený se stopami řízu. Vcelku svíravá hořkost, ale to se u ipy dá čekat. Pěna znovu drží jak čert...2
Já svrchňáky prostě moc ohodnotit neumím, takže nemá smysl, abych tady psal nějaké pohádky a tvářil se jako odborník přes tento druh škopků. bylo to pro mě stravitelné, šmakovalo mi to, ale na celý večer si to nedokážu představit. Byla to vlastně taková splněná povinnost s dobrým koncem :-) A co knajpa?
Lucky Bastard Beerhouse, Bratří Čapků 8, Brno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Pivo | Bohuš | 2 |
Není co dodat. Vyrážím směrem na ubytovnu, ale pamatuju si, že mě cestou zaujala nějaká rohová knajpa s pár pijanama, kteří před ní asi hulili. "Čirou náhodou" procházím kolem ní, že bych jenom tak mrknul....Ale ale, co to tu je? Ne, že by mě překvapilo, že je plná lemtalů, ale na čepu mají různé pivovárky! To mě na brně fakt baví, fůra takových hospod. Je to fakt velký rozdíl oproti sterilní Praze, tady se toho fakt nebojí. Asi bych i pokračoval, ale vidím na zdi v nápojáku místní Soběšice. I ty jsem měl v plánu, proto to spláchnu z jedné vody načisto a zkusím je. barová stolička kousek od výčepu je volná jako maják mezi stoly obsypanými jak vinohrad v srpnu, obsluha je ti hned, takže to zkusím a rovnou platím:
B - zajímavý vzorek. Festovní říz, slušná hořkost lehce do čokoládového dozvuku, tříslovina se drží na jazyku. Čisté, studené, žíznivé, dobré..1-
Vůbec to není špatné, tak u tohoto bych klidně celý večer strávil. Škoda, že mají na čepu jen jeden vzorek z tohoto pivovárku kousek za Brnem. Na druhou stranu je to výzva při nějakém příštím brněnském výjezdu osedlat MHD a vyrazit do Soběšic na hřiště, kde by mělo být k vypití. Výběr je tu fakt zajímavý, ale už končím, abych byl ráno na hangáru použitelný. navíc to není poslední večer a ještě nějaké pivněhodnotící plány mám nachystané ke splnění. Co knajpa?
Zastávka - pivnice malých pivovarů, Úvoz 78, Brno
Hospoda | Bohuš | 1 |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Pivo | Bohuš | 1- |
Taková šikovná čtyřka, kde se už naštěstí samozřejmě nekouří, mají dobrý výběr škopků a na nic si nehrajou. Víc takových podniků, taky je tu zas a opět plno. Já mažu ulicemi už skoro nočního města na ubytovnu a nashledanou zase zítra. Čeká mě totiž výzva z poněkud jiného šuplíku...
Další večer ve štatlu a další ppivní průzkum přede mnou. Tentokrát mířím do jámy lvové a jdu šáhnout brňákům na vole. "Nejlepší pivo na Moravě" má v pivovaru aj svoju knajpu, kam jsem se pohodlně dostal šalinou, která staví přímo před ní. Pěkná stavba, obzvláště večer, když je vše kolem nasvícené umělým osvětlením. Lokálu dominuje megavýčep uprostřed megamístnosti. Vpravo jsou volné tři stolky s barovýma židličkama, to bude tak akorát pro mě. Sedám si, a sedím, a sedím a sedím....Vole co to je? Výčepní si nevšimne, pingl si ani jeden nevšimne, až se teda jeden milostivě zastavil s tím, že tady ty tři stoly jsou samoobsluha. No to mě poser, jaký to má význam, aby tři stoly z třiceti byly samoobsluha, navíc bez jedinné cedule nebo jakéhokoliv varování? No co bych asi tak čekal od Sralobrna, takže od každého malé a radši rychle pryč. Jdu k výčepu a objednávám u postaršího výčepního, který nadšením taky zrovna neoplýval:
B - Není to úplná sračka, ale hořkost je klasická náhražková. Chuť čistá, říz výraznější, pěna je hned fuč. Na žízeň by to šlo, ale pošmáknout si člověk musí jinde...3-
No čekal jsem to horší, co si budeme povídat, ale zase nadšení ze mě rozhodně nestříkalo. Taková voda, která v létě zasyčí, ale díru do světa...natož tak do pivníkových vzpomínek...neudělá. Co vlajková loď, opěvvoaný nefiltr ležák?
B - betelné patok. Nevím, co si o tom mám myslet, ale toto je těžký úlet. Rádobyhořkost připomíná sakra prošlé pivo, a přesto mi to přijde chuťově prázdné. Říz slabší, pěna drží. Pro výstižnější hodnicení mi tu chybí Mates, ale gdybych vyvařil ponožky, které dneska vyřadím po třech celodenních šichtách na letišťu, dosáhnul bych podobného chuťového efektu...4
Tak to je slušný průser. Pravda, jak nefiltrovat a nepasterovat chemický roztok,? Kde nic není, ani smrt nebere a u tohoto škopka je to úplně jedno, jestli se pasteruje, nebo ne. Začínám z teho mět paradoxně žízeň a chuť na neco pořádného, tak rychle ještě jeden kousek a zřejmě nohy na ramena.
B - ač extra chmelený ležák, přijde mi míň výrazný, než jedenáctka. Vodová záležitost se slabším řízem a hořkostí, pěna drží, chuť čistá. Na žízeň po rachotě to ide, ale ve štatlu je tolik knajp se špica pivama, že to tu za chvilku upadne v zapomění...3
Tak tady končím, překvapení se nekonalo. velkovarna vydala přibližně to, co jsem očekával. na žízeň to jde, na chuť ani náhodou. O nefiltru ani nemluvím, to bylo úplně mimo. Takže jak to tady vidí Bohuš vs. Sralobrno?
Starobrněnská pivovarka, Mendlovo náměstí 158/20, Brno
Hospoda | Bohuš | 3 |
Obsluha | Bohuš | 4 |
Pivo | Bohuš | 3 |
Gdyby chtěl negdo vzít posedět frajerku, která pije ochucené Birelly, tak zaboduje, protože prostředí je vcelku slušné. Palec důle za ochotnou obsluhu a nemožné tři samoobslužné stoly, kde sedíte jak blbci a nevíte o tom. Jedno vím jistě, sem podruhé už ne a spravím si radši chuť na Jarošce v Doubravnické hospodě. Zítra snad nedopadnu tak zle, v plánu mám Líšeň.
A je to tu, sedíc další den v šalině na Líšeň hořce vzpomínám na sralobrněnské vystřízlovění a doufám, že líšeňské dobrodružství bude mnohem příjemnější. Měla mě varovat už zledovatělá cesta kamsi do pr..., ale chrabré srdce pivního průzkumníka zdolá ledacos. Nakonec jsem v potemnělém okraji sídliště našel onen podnik a jdu dovnitř. Xicht se mi opět krapet okyselil, knajpa je totiž beznadějně plná. To snad není možné, nějaký zlý sen či co. Číšník se netvářil úplně nadšeně, když jsem si ho stojíce pět minut u výčepu s krosnou na zádech odchytil, jestli si možu dát malé nastojáka, ale nakonec utočil:
B - slušné škopek chmelený lehce aleovým směrem. Střední říz, solidní plnost, tříslovinka lehce zůstává na jazyku. Pěna vcelku drží, v Brně nadprůměrný matroš...1-
Nechcu byt sviňa a aj když z tehoto podnika nemám dobrou náladu, škopek musím hodnotit pozitivně. Malé zasyčelo klasicky rychle jak stovka v samoobsluze, takže mrknu na další spodňák:
B - podobné chmelení jak včera bratčická jedenáctka. Dlouho jsem přemýšlel, odkud tu chuť znám, a ráno se mi rozsvítilo...rohozecká dvanáctka. Plná chuť, příjemná hořkost...nic agresivního. Takové pohodové kema na večír...1
Svrchňáky už zkoušet nebudu, fakt nemám chuť tady drtit něco nastojáka. Hodnocení je rychlé a nekompromisní:
Líšeňský pivovar, Kotlanova 2165/2, Brno
Hospoda | Bohuš | 3 |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Pivo | Bohuš | 1 |
Je to tu klasická sídlištní knajpa, ale pivo si asi drží konstantní kvalitu, protože čtvrteční večer před víkendem stejně hospodu obsadil do posledního stolu a skoro i místa. Já se docucnu někde poblíž Jarošky, abych to neměl daleko na ubytku, a zítra...no to už bude frmol.
Na páteční průzkum už mi zbývá tak něco přes hodinu, co čekám na vlak po poslední šichtě na slatinském letišti. Jeden pivovárek poblíž vlakáča by tu byl, dokonce jsem ho kdysi i navštívil...ale jo, dám rychlovku. Je schovaný kousek ve staré zástavbě brněnského centra, ale už ho mám a jdu na to. Je to taková klasická moderní pivní fabrika, neosobní, nic co by mě uhranulo. Svoje pivo vaří jen jedno, takže není problém tam kopnout jedno malé:
B - lehce svrchňákové chmelení, podobné líšeňské jedenáctce. Nevadí mi to, je to příjemně hořké a svěží. Dobrý říz a plnost, pěna vcelku drží. Z brněnské produkce jeden z těch lepších matrošů...1-
Takže to je poslední brněnský kousek a rychle na vlak. Jak to tu vypadá?
Charlie's square, Římské náměstí, Brno
Hospoda | Bohuš | 3 |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Pivo | Bohuš | 1- |
Jak jsem již napsal, taková moderní fabrika na pivo. Nic osobního, nic co by utkvělo v paměti. Servírky makají, ale jsou jak roboti, interiér sterilní, prostě těžký průměr se solidním pivem, kterého překvapivě vaří jen jeden druh. A nebo jsem měl vždy jen smůlu a narazil jsem pouze na jedenáctku. V Brně jsou rozhodně zajímavé podniky, ale pro moderní mládež (starý dědek Bohuš už to neocení) to bude určitě trendy a cool.
Tímto podnikem jsem prozatím ukončil test brněnských pivovárků. Našly se tu moc zajímavé podniky, ale taky slušná pivní nuda...někdy aj slušný průser :-) Je jasné, že člověk cestou občas narazil na zajímavý podnik a obzvláště po ne moc povedeném testu zalomil na spravení chuti. proč se o to nepodělit?
Betelné brněnské knajpy
Především je Brno plné hospod, které se nebojí dát prostor jiným pivům, než profláklým velkovarnám, a setkáte se s nima téměř na každém kroku. Pro pivního průzkumníka, neřkuli fajnšmekra (sám se řadím k tém prvním, na ty druhé si netroufám) je to město vysloveně zaslíbené. Zkusme se mrknout na několik takových podniků.
Hned první stojí za to. Měl jsem ho kousek u ubytky a pamatuju si ho ještě jako nějakou Pivnicu Pegas. Dnes si z toho doubravnický pivovárek udělal knajpu...si teda myslím...a podle mě to stojí za to. Interiér je taková jednoduchá klasika přízemí postaršího domu, na nic si tu nehrají. Z produkce pivovárku nabízí dva drhy, mrkneme se na ně:
B - velice slušný materiál chmelený podobně, jako předešlá Moravia. Dobrý říz a teplota, čistá chuť a přiměřená hořkost, která mi ještě nějakou tu chvilku vegetí na jazyku. Chtěl jsem jít už chrnět, ale jedno ještě asi zbořím....1-
B - decentní sametový ležáček se solidním řízem, vyšší plnost, pěkně čistá chuť. Dnešní vítěz, toto mi dost šmakuje...1
Tak jako byl předešlý ležák výborný na spláchnutí žízně, tady ten vzorek je zase spíše takové poňuchňáníčko. Tady by se dalo fakt vrnět celý večer. Chtělo by to k pifku jen tak něco lehce na zub, v tomto případě jsem byl ovšem hluboce zklamán. Chtěl jsem si jen tak napohodu chroupnout místní fenomén v podobě pivní slámy, bohužel podle obsluhy se kuchař vyjádřil v tom smyslu, že nacpat chleba do friťáku umí každý blbec a dělat to nebude. Hochu hochu, každý asi ne, když se ti do toho nechce. Prostě zase další kuchař, co si myslí, že je tu strávník pro něj a ne on pro jeho přání...holt neřest "moderní" gastronomie. Jinak ač živému, tak relativně útulnému podniku není co vytknout, takže hodnocení by mohlo být veskrze pozitivní:
První doubravnická hospoda, Milady Horákové 1920/1, Brno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Pivo | Bohuš | 1 |
Tak tady to prostě jde, pro mě zatím brněnská jednička a su zvědavý, zda doubravnickou knajpu ještě nějaká jiná bude schopná trumfnout. Následující podnik rozohodně ne. Tip mého kolegy:"Ty vole, tam musíš zajít, je to kousek od Jarošky. Ale nesmíš se bát, je to pajzl jak prase". Tak to je ovšem výzva, které nedokážu odolat a jdu čelem! :-) Podnik je zvnějšku opravdu něco mezi squatem a vepřínem, odkud aj prasáci radši zdrhli. Vykašlal bych se na to, ale nebudu před kolegou srágorek. navíc tady točí břeclavské, což se prostě musí vyzkoušet. No nic, drsoň Bohuš jde dovnitř a uvidíme, jak dopadne.
Žlutě vymalovaný kutloch je opravdu špeluňka, na kterou žebříček cenových skupin nestačí. Popravdě nedokážu si vůbec představit, jak to tu vypadalo, když se tu hulilo...to musel být nářez, asi jak Etna zevnitř kráteru. Sedám ke stolu, lehce nevěřícně se rozlížím, ale výčepní je u mě bleskově, takže si obejdnávám tetovací kousek:
B- zatím vítěz brněnského testu. Dvanda z průmyslového pivovárku, která pokládá na lopatky půlku místnich minipivovarů. Příjemně nachmelená, pěkně štípe na jazyku. Dobrá chuť, čistá, přiměřený říz, pěna drží. Dobře ošetřený matroš zdůrazňuje kvalitu, mňam...1
Břeclav mi škauje a dává zapomenout na doby, kdy to bylo ještě ne moc dobré pití v hodonínské armě, kde jsem vojančil v době základní služby. Mám to tady trošku chronologicky posunuté, jak tak pozoruju, prootže doubravnické bylo přece jen lepší, ale čtenář snad v rámci autencity mých zápisků promine. Hodnocení tady teho kutlocha?
Pivnice Na můstku, Milady Horákové 1895/19, Brno
Hospoda | Bohuš | 1 |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Pivo | Bohuš | 1 |
Hodnocení hospody je možná tak trošku recese a sranda pro kolegu, nicméně obsluha byla v pohodě a břeclavské nemělo chybu. Těžko lze pivníkovi doporučit návštěvu tady té špeluňky, nicméně pokud se nebují, chce zkusit dobré pivo a poněkud "netradiční" prostředí, je to ta správná adresa!
Další knajpa je tak trošku vzpomínkou na moje mládí, kdy jsme jezdívali služebne do Brna vcelku pravidelně. naším pravidelným večerním cílem byla nálevna U Boba přímo ve sklepení jednoho domu na Jarošce. Podnik se jmenoval po svérázném majiteli, kterého jsem v životě neviděl střízlivého a byla s ním taky dost slušná sranda. Dnes už Bob provozuje mlíčný bar a nebo mručí v Kroměříži na protialkoholním oddělení místní cvokárny, protože takovým tempem nemohl prostě dál existovat. Dnes už je jeho podnik jen nostalgie, místo něj je tu nějaco, co připomíná podnik křížený prodejnou zdravé výživy s huličským doupětem. Při pohledu na místní podredovanou sestavu mě tu drží jen to, že tu točí slavkovské. No nic, dám jedno, to tady snad zvládnu:
10° Slavkov
B- dobrý říz, střední plnost, čistá chuť. Vcelku hořké, tak nějak solidní matroš z malého pivovaru, něco jako vinohradské přes kopírák...2
Trošku zvláštní matroš, je solidní, ale osobně bych si na něj musel nějakou dobu zvykat. Tady to balím a ležák zkusím až další večer...eště bych si musel začít pobrukovat "hare krišna hare, tady su fakt staré".
Další večer cestou z pivního průzkumu, další vzorek:
B - zvláštní hořkost, jako by dozkažena, ale je to čisté a čerstvé. Decentní říz, dobrá plnost. Solidní pifko, které si nehraje na nic vyjímečného, ale při posezení nezklame..1-
Jo tady to je lepší, možná to má lepší výtoč, nevím. Každopádně mě to uspokojilo a kdybych ráno nemosel vstávat do fachy, chvilku bych eště ostal. Poravdě to nemá ani cenu hodnotit, fakt to bylo jen o tom vyzkoušet slavskovské, které mě nenadchlo a v případě ležáku naopak vcelku uspokojilo.
Poslední tip, který mám, jsem dostal od kolegy, který byl ve štatlu na služebce přede mnou. kladl mi na srdce, abych vytestoval bratčické v centru města. za pomoci přítele googla se mi podařilo vytipovat knajpu, kterou měl na ymsli. Klasický starý barák kousek od náměstí, už zvenku vidím, že je zase plný alkáčů a žíznivců. Místo není, sedám tedy k baru hned u výčepu. není nad to dřepět přímo u zdroje, takže první obejdnávku mám bleskurychle vyřízenou:
B - dobré matroš na žízeň. Decentní říz, na desítku obstojná plnost, hořkost přiměřená. Su zvědavý na vyšší napětí...2
Vůbec to není špatné. Vlastně to zasyčelo raz dva, krásně jsem s tím spláchnul špekáčky na pivě, které jsem si dal zlodějsky předražené na vánočních trhách vedle na náměstí. Sedí se tu solidně, tabuli s nabídkou mám přímo nad hlavou, takže jdu do dalšího vzorku:
B - aromatičtější matroš se středním řízem, dobře ošetřený. Čistá chuť, dobrá teplota, pěna vcelku drží. Zvláštní hořkost, kterou odněkud znám, ale nevzpomenu si. Je tu cítit pořádná výtoč...2
Začíná se mi tu líbit. Obsluha v podobě paní lehoulince v letech občas prohodí nějaké to slovo, výčepnímu vidím přímo pod ruky a je poznat, že už pár piv vytočil...jen mi tu chybí nějaký dobrý par´ták, sám v hospodě sedím opravdu nerad. Tak šup, mrknem se na plnotuk:
B - zvláštní kousek. Plnější, lehce tříslivitý, pěkně pitelný, ale se zvláštním dojezdem nějaké drogerie. Místní bratčické mě furt něčím překvapuje...1-
Ani to není drogerie, později mi docvaklo, že tak nějak chutná můj oblíbený rohozecký ležák. K této chuti jsem míval dlouho despekt, ale postupně jsem jí uvyknul a dneska na ni nedám dopustit. Škoda, že už je tolik hodin a ráno zas musím vstávat, takže zkouším poslední vzorek poplatný ročnímu období, v průběhu kterého tady dřepím:
B - nejlepší vzorek, který by určitě ocenil aj můj ipa kámoš señor Rosťa. Lehký aromatický nádech svrchňáku v mezích mojí normy, vcelku plné, decentní říz. Končím a odvaluju se na ubytku...1-
Ještě než si cestou pořádně odkrnu, hodím na plac hodnocení nálevny...aby se neřeklo, že jen v Brně lemtám a nic nedělám :-)
Restaurace U tří čertů, Dvořákova 645/6, Brno
Hospoda | Bohuš | 2- |
Obsluha | Bohuš | 1 |
Pivo | Bohuš | 1- |
Jo tady se mi líbilo, Michalovo doporučení padlo na úrodnou půdu. Taky to není žádný amatér a má už něco na pivním poli za sebou.
No a co s Brnem? Už ani nevím, zda jsem to někde nepsal, ale tady se toho nebojí. Město je plné hospod, které nakoply velkovarny do zadkua daly se cestou nabídky středních a malých pivovarů, za což jim patří velký dík a poklona. V podstatě nemusíte po městě courat dlouho, aniž by jste na takový podnik narazili. Praha se může jít klidně bodnout a má co dělat, aby se brnu alespoň na dohled přiblížila. Ostrava bude hodnocená v dalším článku, na terý už mám materiál, ale už te´d můžu říct, že i tady štatl prostě vítězí. Za ty roky, co jsem tu nebyl, se místní pivní scéna posunula o výrazný kus dopředu a duše pivníkova bude každý večer plesta blahem. I já jsem vcelku překvapený a spokojený. nebylo v mých silách za pět večerů udělat pořádný průzkum, ale podařilo se mi zvládnout většinu pivovárků, které jsem považoval za důležité, a přitom jsem narazil na pár knajp, které jsou opravdu zajímavé. Každý ovšem nechť posoudí sám, osobní názor pak dole v diskuzi rád uvítám.
Náhledy fotografií ze složky Betelné škopek ve štatlu 17.-22.12.2017