Jak jsme se obuli do Zlínského švece...
Dlouho předlouho jsme se s vždy připraveným Čevou domlouvali, kdy se vypravíme do pivovárku našeho kámoša Kelímka. Rus by řekl, že nějakých 300 km, co nás od mého přestěhování dělí, není moc...a má pravdu. Jenže i ta troška někdy stačí. Nicméně výzva to byla celou dobu velká a nedávala mi spát. Kelímek začínal pidipivovárkem v garáži u rodičů, postupně to tam začal nafukovat a nafukovat, vybudoval chlazenou spilku a ležácký sklep - úctyhodný výkon v baráku, který podle mě ani sklep nemá :-) - až se nafouknul tak, že se tam prostě nevešel. Což se dalo čekat, protože kvalita jeho pivka se stala v brzké době po okolí vyhlášenou. Pryč musela romantika posezení a pokecu v garáži, na kterou si aj já dodnes vzpomenu, a nastalo stěhování. Drsný souboj o umístění pivovárku nakonec vyhrál bývalý šternberský pivovar pod gotickým hradem ve zlínské místní části Malenovice. Nějakou dobu funkci vlajkové hospody zastávala knajpa přes cestu, ale nakonec se Kelímek odhodlal a vybudoval v pivovaru vlastní nálevničku. I zvolali fanoušci jeho piva: "bravo bravissimo" a začali nálevnu v hojném počtu plnit. Zastyděli jsme se s Čevou poctivě a jeden večer, kdy jsem byl na návštěvě na rodné hroudě, jsme si domluvili u Kelímka sraz.
V pět večer se s Čevou potkáváme v Malenovicách na křižovatce a jdeme na to. Servírka nás nenechává vydechnout a hned si dáváme obejdnávku...flákat jsme se sem přece nepřišli!
B - výborný říz, čistá chuť, příjemné aroma. Hořkost taková plechová, furt nevím, který chmel to dělá (asi Sládek, Červeňák je jiné kafe). Až vyleze z varny Kelímek, zjistím to. Jinak ale velice dobrý vzorek.. 1-
Č - výborné pití, vyvážená hořkost a nasládlost. Pěna hustá a dlouho vydrží. Dobrý říz a také teplota... 1-
Nejnižší kubatura rozhodně nezklamala, potěšil především poctivý říz. O kvalitě ošetření se ani nemusím zmiňovat, teplota a čistá chuť jsou samozřejmostí. První kousek zasyčel, přece jen jsme dorazili notně vysušení. Jdeme hned do dalšího z nabídky vypsané na příruční ceduli:
B - hustší klon desítky s celkem výraznou hořkostí Premiantu. Silný říz i zmíněna hořkost. Kelímek prostě exceluje a už tu chybí jen Mates, aby za stolem chroptěl blahem... 1
Č - výrazná hořkost a výborný říz. Žádná nasládlost, ale pouze chmel! Hustota pěny to jen podtrhuje. Je to výborné pití pro dlouhé podzimní večery... 1
Jedenáctka bývá zlatá volba a tady jsme se opět nesekli. Hustá pěna je jistota, která okamžitě nezmizí. Papule máme oba naladěné na pořádné pifko, tak snad kvalita vydrží po celý večer. Jdeme na vlajkovou loď:
B - nejfestovnější vzorek. Hořké poctivě, pořád výrazný říz, pěna parádní. Těší mě, že ani v jednom vzorku nejsou žádné pachutě, je to precizně čisté. Mates by možná napsal, že se mu z hořkosti svírá tlama, ale mě to prostě jede... 1
Č - mírně hořký, ale větší říz dává pivu lehkost a chuťovou vyváženost. Vynikající teplota a kvalita pěny to jen podtrhuje... 1
Čeva už je ve formě. Pivo, které mě se zdá festovní, je pro něho lehké pití :-) Každopádně je to opět delikatesa, která nemůže žádného pivaře urazit, spíše naopak. Zatím je všechno bez výhrad, takže svolíme k menšímu experimentu a dáme polotmavé. Jako notorický nepijan kafe su háklivý na každý kousek praženého sladu, takže uvidiíme, co to s náma udělá:
B - jak zrovna řekl Čeva, u polotmavého nejsme schopni příliš dostát objektivitě. Nicméně to příjemně voní po chmelu, má to solidní říz a plnost. Čistá chuť zůstává. Jsou tu lepší vzorky, ale gambrihnus se může stydět... 2
Č - plná chuť, plný říz, hořkost vyvážená s praženou příchutí kávy. Pěna se sice trochu ztrácí, ale to nic nemění na tom, že polotmavá jedenáctka dokáže oslovit nejednoho návštěvníka... 2
Já jsem si teda extra nepošmáknul, ale mě nikdo prostě takovým pivem nemůže uctít, protože chuť praženého sladu fakt nesnáším. Z toho hlediska jde ještě o dobrý vzorek, protože jsem ho vcelku vklidu vypil. No co, je čas na další experiment, kterým je silnější vzorek chmelený americkým chmelem Citra:
B - ALEová hořkost a silné aroma jak vyšité. Svěží pivo (až se to o třináctce stydím napsat, abych nevypadal jako prasák) s dobrou hořkostí a solidním řízem. Měl jsem z toho trošku obavy, ale právě byly rozptýleny... 1
Č - trošku jiný level, aromatický, plný, hořký, alkoholově výrazné. Výborný říz, který si Kelímek drží napříč ostatními druhy, stejně tak i s Citrou 13°. Jako experiment je to velice dobrý výsledek a doporučuju k ochutnání...1-
Tím naše testování končí a přecházíme na standartní jedenáctku. Co dodat? Kelímek vaří všechna piva tak nějak podle jednoho mustru, ale zase proč měnit něco, co je odzkoušené a šmakuje to. Prostě má jednu svoji osobnost, oblíbenou chuť a je jednoznačně dobře, že se jí drží. Takže co dodat, snad jen klasickou závěrečnou tabulku.
Hospoda | Bohuš | 1 |
Čeva | ||
Obsluha | Bohuš | 1 |
Čeva | ||
Pivo: | Bohuš | 1 |
Čeva |
Pro mě jeden z nejlepších pivních zážitků v poslední době, a to nejen proto, že jsem po dlouhé době poseděl s mým nejlepším kámošem z rodné hroudy, se kterým si máme pořád co říct. Nálevna je tu útulná, čistá, nezahulená. Obsluha vzorná, hladovec si může dát něco menšího na zub z produkce lokálních řeznictví. Pro jistotu bych před návštěvou radši zavolal a zamluvil místo, především navečer by tu mohlo bývat nebezpečně plno :-) Takže pivníci, neleňte a zalomte na pár kousků ke Kelímkovi hned, jak budete mít cestu kolem. Můžete to kdyžtak pro čisté svědomí proložit troškou kultury v podobě návštěvy sousedního středověkého hradu, který je mimochodem architektonickým unikátem v rámci České republiky.
Náhledy fotografií ze složky Jak jsme se obuli do Zlínského švece...