Kladno 8.7.2012
Kladno Kaufland - U nádraží 0,4 km - Pastýřka 1,3 km - Baráčnický dům 2,2 km - Na Slovance 2,5 km - Na Zelené 2,8 km - U Fridrichů 4,9 km - Amálka 6,5 km - U Kozlíků 7,3 km
Pro tentokrát jsme se vrátili k poněkud tématické akci, kterou byl průzkum středočeského Kladna. Jako výborný znalec prostředí se dirigentské taktovky ujal s. Mates (škoda, že se taky neujal klávesnice ).
Samotné město skýtá neočekávaný mix různých podniků, od supermoderních až po nálevny, kde na nás dýchne duch (po uzavření legendárního podchodu bohužel už ne puch) zašlých časů. Přestože je pro spoustu z nás stále ještě známé jako "ocelové město" či "černé Kladno", skutečnost je už dávno jiná. Dnes Vás přivítá životem tepoucí město v podobě hezkých náměstí, postupně revitalizovaných panelových sídlišť či klidných starších kolonií upravených domků. Můžete sice navštívit některé okrajové "vyhlášené" čtvrti jako např. Švermov, mnohem lepší je však soustředění na některé důležité restauračky samotného města. Takže, vzhůru na to!!!
Možných nástupních míst je vícero, my jsme zvolili Kročehlavy u Kauflandu. Vydejme se přes parkoviště směrem k vlakovému nádraží. Po pár metrech mineme prodejnu Lidlu a po levé ruce se objeví první zastávka...restauračka "U nádraží". Původně nevábná bytovka postupně obléká nový kabát a láká na zahrádku, krušovické jakopivo a domácí kuchyni. Vstupujeme a obsluhu dlouho vyhlížet nemusíme. Hned nás ochotně usazuje a dává nám krátký čas na objednání. Vzhledem k polednímu času kuchyni neodoláváme a dáváme si oběd. Vizuální stránku můžete posoudit v galerii, chuťová nebyla špatná...solidní průměr. K pití už je to slabší, v nabídce je místní temný démon z Krušovic. No co, jdeme do boje, tak bojujme a dejme "novou" desítku. A jak dopadlo tohle naše první..a rozhodně ne poslední...setkání?
10° Krušovice "nové" 19 Kč
Bohuš: velice obtížně pitelné europivo, příchuť jaru a stále silně nakyslé (jako z nějakého pochybného syntetického chmelu)...4
Mates: "jarová pěna", studené, hnané vzduchem, kyselejší ocas. Nic moc...3-
Takže platíme a odcházíme. První srážka s kladenskými pivy byla dost drsná, ale nás jen tak něco neodradí. Ještě si to teda vynahradíme hodnocením
Restaurace U nádraží, Milady Horákové 125, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Mates | 3 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 2 | |
Pivo | Bohuš | 4 |
Mates | 3- |
Milovníci krušného můžou ještě vyzkoušet protější nádražku, která se přece jen od dob popsaných na vagus.cz dost vylepšila, nicméně my mizíme dál. Za prodejnou Penny uhýbáme doleva do ulice A. Dvořáka, kde po pravé ruce vidíme jednu z klasických kladenských restauraček Pastýřka. S plnými žaludky zavrhujeme možnost pozřít další hotovku a zajímáme se o pivo. Mno, bitva pokračuje a na stůl místní minizahrádky jde opět krušovický mozkomor. Porovnávat je ho možné snad jen ve své kategorii, takže:
10° Krušovice 20 Kč
Bohuš:o stupeň lepší, než předchozí, ale stále by mi ta kyselost a svíravost chmelového extraktu nedovolila tohle požívat celý večer...3
Mates: na krušné docela slušné, ale pěna mizí ve vteřině. Čistší chuť, turistům z NSR by chutnalo skvěle...2-
Hospoda jako taková není vůbec špatná, obsluha a prostředí bez větších problémů...jen to pivo, jen to pivo...
Restaurace Pastýřka, A. Dvořáka 925, Kladno
Hospoda: |
Bohuš: |
2 |
|
Mates: |
2 |
Obsluha |
Bohuš: |
2 |
|
Mates: |
2- |
Pivo: |
Bohuš: |
3- |
|
Mates: |
2- |
Nu co, jsme teprve na začátku a Matesův neomylný nos nás vede směrem k těžké kladenské klasice. Na konci ulice zahýbáme doprava do další..5. května. Opět projdeme celou klidnou ulici, na konci pak po levé ruce vidíme nepřehlédnutelnou klasickou rohovou stavbu...restaurace Baráčnický dům. Spousta Kladeňáků ji zná pod názvem "U Maisnerů", což je pro mě novinka. Nevadí, jdu ji poznat. Před vchodem nás trošku znejistí cedule lákající na "zcela nový" Gambrinus za neuvěřitelných 16 Kč, což samozřejmě evokuje notoricky známý marketingový pokus o reinkarnaci Krušovic, ale brzy nedůvěru přemůžeme a jdeme dovnitř. Zde na nás opravdu plnou silou dýchá duch původní čím nezměněné atmosféry. Navnaděni usedáme a u ochotné servírky objednáváme každý po tom jednom "novém". A průšvih dne je na světě:
10° Gambrinus "nový 16 Kč
Bohuš: kde nic není, ani smrt nebere...NO chuť, NO plnost, NO hořkost. Prostě velké NIC...3-
Mates: bez chuti a zápachu, žlutá voda s bublinkami. Sterilní kapalina...3
Tak to máme celkem hezký začátek, pivní Kladno se s náma vůbec nemaže. Přemýšlíme o odchodu, ale nakonec dáváme druhou nabídku místního výčepu:
11° Velkopopovický Kozel 20 Kč
Bohuš: výrazně lepší materiál, než G. Patrná hořkost, lepší plnost. Na europivo, které bylo vyrobeno z kdysi nedostatkového artiklu, solidní pivo. Lze na něm strávit celý večer...2-
Mates: výraznější změna k lepšímu! Hustá, téměř smetanová pěna, dobře ošetřené, jemně hořké. Je cítit chuť piva, hořkost chmelu...2+
Restaurace Baráčnický dům, Milady Horákové 403, Kladno
Hospoda | Bohuš | 1- |
Mates | 1 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 1- | |
Pivo | Bohuš | 3- |
Mates | 3 |
Kozel tedy vytáhnul hodnocení piva o dost nahoru a my můžeme pokračovat dál ulicí Milady Horákové až na křižovatku s Unhošťskou. Zde se dáváme doprava a prakticky po pár metrech Mates mizí přes silnici k dalšímu favoritovi starého Kladna…Hotel Slovanka. Jeho natěšení však hned po vstupu dovnitř zchladil renovovaný, poněkud fádní až sterilní interiér. Zdrcenému průvodci…a mě samozřejmě také…objednávám 12° Krušovice. Snad s ním konečně dneska prorazíme trable téhle značky. No, moc se nepovedlo:
12° Krušovice 24 Kč
Bohuš: příklad dobré teorie, ale špatné praxe. Pěkná barva, pěkná pěna, ale stále stejná svíravost krušného…3
Mates: nový interiér mi připomněl, že je 21. Století a historii nelze vrátit. 12° silná chuť, rozhodně lepší, než 10°. Jemně šimrá na jazyku, zajímavé pivo. Na krušné špica…2+
Slovanka selhala nejen pivem, ale především zbytečně modernizovaným interiérem, který dokonale vygumoval atmosféru klasické léty prověřené hospody.
Restaurace na Slovance, Unhošťská 339, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2- |
Mates | 2- | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 1- | |
Pivo | Bohuš | 3 |
Mates | 2 |
Nic už nehodláme pokoušet, zdrcený Mates nasál nový čerstvý vzduch a žene mě Unhošťskou do kopce, kde nás čeká možný reparát…restaurace Na Zelené. Není to daleko, ani ne 300 metrů a stojíme u dalšího dílčího cíle. Hospoda láká na klidnou zahrádku ve dvoře, tu však vynecháváme a jdeme zhodnotit atmosféru samotného lokálu. Jako vždy poněkud znuděný číšník přináší dvě smíchovské desítky, které by nám měly spravit chuť po krušném ataku našich chuťových buněk.
10° Staropramen 21 Kč
Bohuš: dost krutý "ocasek trubkowy", chuť piva...pokud u eska nějaká existuje...je přebita něčím vetřelcovsky neidentifikovatelným. Škoda!...3
Mates: pivo si hraje na Národní divadlo, má tak na oblast. Slušný, studený, čistá chuť, trošku slabší. Neurazí, nenadchne. Dá se pít trošku dýl, ale žádný zázrak to není...2-
Tak tady to s pivem taky moc nevyšlo, přesto se jedná o solidní hospodu s příjemnou zahrádkou. Podle našich zkušeností tu bývá i lepší pivo, asi nějaká momentální indispozice číšníka. V nabídce je ještě nefiltrovaná 12°, ale to neriskujeme a mizíme dál. Takže:
Restaurace Na Zelené, Unhošťská 607, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Mates | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 2 | |
Pivo | Bohuš | 3 |
Mates | 2- |
Vydáváme se dále až na rušnou pražskou křižovatku, kde zahýbáme doleva a přes kruhový objezd a podjezd přicházíme až na konec Vodárenské ulice. Projdeme kolem autobazaru a vnoříme se do pohodové zástavby Vojanovy ulice. Našinec by si řekl, že tu někde musí být pěkná zahrádka, my už to víme a míříme doprava do souběžné Smetanovy ulice. Zanedlouho už je vidět žlutá silueta restauračky U Fridrichů, kterou mají někteří místní domorodci zažitou jako U Kašáků. Pár stolečků před budovou evokuje podobu jakéhosi bulváru, my vstupujeme opět dovnitř, kde panuje uvolněná atmosféra čisté čtyřky bez nepříjemného cigaretového odéru. Ochotná servírka s nepřeslechnutelným UK akcentem (ne, anglicky nemluví J)) přináší první dva kousky z nabídky…pražskou desítku.
10° Staropramen 21 Kč
Bohuš: lehce vodnaté euro, ale zase absence ocásku. Plnější chu´t, ale po chmelu vyhlášeno celostátní pátrání...2-
Mates: pěna solidní, teplota také. Po 1. napití cítím plechový ocas trubky nebo pípy. Ostřejší chuť štípe na jazyku, ale nic moc. Tak na potírání pečeného selátka...3
Nabyli jsme dojmu celkem dobře ošetřeného piva, ze Staropramenu se asi už víc moc vymáčknout nedá. Přemýšlíme, zda vyzkoušet další z nabídky, a nakonec rozhodujeme jednomyslně ANO.
Bohuš: toho jsem se obával...kanystr acetonu a parodie na hořkost. několikanásobné zvednutí výstavu ve stejných prostorách nelze okecat. Dobrá teplota, pěna solidní, kroužkuje...ale ta sestupná křivka chuti 11° Svijan je zdrcující...3
Mates: při přivonění cítím vůni zralých banánů...Chuť zajímavá, plná, pěna zmizela mávnutím proutku. Vzpomínka na dávno zašlou slávu malého pivovaru. Dnes je to komerční emulze. nechutná mi...3-
Čeva: nevim nevim, co to vlastně piju, ale na pivo je to trochu sterilizované a čepované přes nepříliš čištěný pivovod . Budu si muset spravit chuť..asi U kozlíků...3-
Tak tohle byl jeden z dalších propadáků, Svijany opět potvrdily, že se jejich masivní expanze negativně projevuje na kvalitě. Škoda, U Kašáků to není vůbec špatný podnik, bohužel kladenské hospody nemají dostatek odvahy pustit se na pole nepříliš orané a jisté, kterým by byla výměna značky za kvalitnější:
Restaurace U Fridrichů, Smetanova 1218, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Mates | ||
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | ||
Pivo | Bohuš | 3 |
Mates | 3 |
S rozporuplnými pocity vyrážíme na další úsek trasy. Projdeme až na konec Smetanovy, kde zahýbáme dopravy do ulice Železničářů. Pokračujeme rušnější ulici Ke stadionu, která nás dovede bez problémů až k místnímu zimáku. Zdejší hospodu necháme napříště a pokračujeme přes světelnou křižovatku stále rovně, dokud se nám po pravé ruce neobjeví těžká a letitá klasika s libým to názvem…restaurace Na Amálce. Tahle hospoda fungovala už dávno předtím, co ještě Mates tahal kačera a čůral skrz nohaviceJ. Není na co čekat a jdeme dovnitř.
Příjemný interiér pohladí po duší, opět ochotná servírka přináší vzorek všudypřítomného krušovického démona. Snad je to poslední pokus koncernu o naši převýchovu, jdeme na to:
10° Krušovice 21 Kč
Bohuš: už není slov...teplota a čistota OK, ale kolasický deficit piva...3
Mates: studený mok, nakyslý, pěna žádná. Na zapití mastný sekaný lepší než mlíko, ale jako pivaře mě to neoslovuje...3
No, ani to nemohlo dopadnout jinak, i Amálka dojíždí na absenci kvalitní značky piva, za kterou se tahle atrapa nemůže považovat ani náhodou. Pro Amálku platí to samé, jako pro Kašáky, Zelenou apod.:
Restaurace Na Amálce, Ke stadionu 2350, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
mates | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 1- | |
Pivo | Bohuš | 3 |
Mates | 3 |
Komu Krušovice nevadí či mu dokonce chutnají (ano, i takové znám), tomu lze Amálku doporučit. Kdo krušné nemusí, alespoň ocení místní raritu, kterou je jakýsi „zlatý močák“ zvěčněný ve fotogalerii. Podle hospodské jde prý opravdu o fyzický záznam štamgasta, který tohle všechno v sobě dokázal udržet bez použití výlevky. Čísla uvedená na podstavci budí úctu, která se téměř okamžitě obrací ve značnou nedůvěru a skepsi. Takže, kvíz pro Vás…je to pravda, či ne? J
My kvíz vyřešili celkem rychle a zamířili na poslední štaci. Projdeme dále stejnou ulicí až na její konec, a dáváme se doprava rušnou třídou Čs. armády. Kdo se dobře dívá, stejně jako my na druhé straně nepřehlédne velkou ceduli lákající na místní pivo Starokladno. Přejdeme čtyřproudovou komunikaci na některém z mnoha přechodů a zamíříme dovnitř. Hospoda nemá zahrádku, což je škoda, bývá někdy celkem slušně zahulená. Na nic ale nečekáváme a dáváme kladenskou desítku:
Bohuš:tady chuť vypátrá i legendární detektiv Štika. Teplota by mohla být lepší, ale jinak chuť a ostatní náležitosti naprosto v pořádku...1
Mates: hospoda je moje srdeční záležitost. Po "rekonstrukci" vypadá jako předělaná zelenina...Pivo je luxusní, na Kladně jasná 1! Chutná!
Čeva: jedno z mála piv, které zachutná hned po prvním hltu. Chuť Vám dá vybrat, jestli dáte přednost hořkosti nebo aromatičnosti. Obojí je přesto velmi slušně vyvážené a dokonale osvěží. Bubliny, pachutě a podobné nešvary nemají nárok...1
Naprostá bomba na krušném Kladně, takže proč nedat další. Vyzkoušíme ještě dvanáctku, protože Bohuša už tlačí čas odjezdu vlaku
12° ležák starosty Pavla 20,50 Kč
Bohuš:husté jak sviňa...mluvím o chuti, jinak stále příjemně hořké po chmelu a cena ještě příjemnější pro peněženku. lepší teplota by možná chu´t už přerazila, takže výborná kvalita a jasná kladenská jednička...1
Mates: hodně plná chuť! Poctivé pivo, dát čtyři na sluníčku, tak chrčím blahem v bezvědomí! Ochucené, nachmelené pivo speciál, víc jak čtyři člověk nedá. Poctivá práce, tady se dá pařit až do rána...KRRRK!!...1
Čeva: vzorek tohoto exempláře je opravdu o 2° silnější, ale zdá se mi, že je mírně dochucovaná černým Tavičem...má mírně nasládlou chuť. Proto dávám za zkreslení chutí...2
Co dodat? Tady je opravdu pivo doma, už jen proto, že si ho tu sami vaří. Škoda toho zeleninového designu, mohlo by to tu vypadat líp, ale jinak je to jasná volba:
Restaurace a pivovar U Kozlíků, Čs. armády 3230, Kladno
Hospoda | Bohuš | 3 |
Mates | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 1 |
Mates | 1 | |
Pivo | Bohuš | 1- |
Mates | 1- |
Tady naše putování ukončil odjezd Bohušova vlaku směr metropole. Mates mi stále tvrdí, že to ještě z Kladna není všechno a že mě ještě do několika klasických podniků vytáhne. Sledujte tedy sekci aktuality, kde bude avizováno doplnění tohoto článku o další hodnocení.
Dnešní výlet se rozhodně povedl, Mates se ukázal jako naprosto zkušený průvodce. Jak už bylo napsáno, kladenské hospody sráží především výběr piva, proto suverénně vyhrálo poslední Starokladno, protože je to PIVO a ne žádná atrapa. Jen tak dál...
A je zde první doplnění kladenského putování. Tentokrát se neúčastnil lenora Mates, nicméně ho statečně nahradil Bohušův nej kámoš z rodné hroudy Čeva. Vzhledem k tomu, že jsme na Kladno vyrazili vlakem, nemohl následovat jiný začátek, než v kladenské nádražce:
Bohuš: další pokus o vypití krušárny, ovšem nepomohla ani částečná obměna hodnotící sestavy...je to čisté, relativně husté, ale stále tříslovité a kyselé...4
Čeva: po delší době košt krušného, ale jako obvykle postrádám hořkost a osobitou chuť. Místo toho jen bublinková voda s pivní příchutí...3
Mates: no lák do okurek! na naložení buřtů OK. Kyselé, slabá chuť, pěna zmizela za 2 vteřiny. Když budu umírat žízní na Sahaře, loknu si a pak raději chcípnu žízní, ale neposrán!...4
Samotná nádražka není vůbec špatná hospoda, čistá a udržovaná, obsluha naprosto bez problémů. Bohužel ji klasicky, jak se stává na Kladně čímdál častějším jevem, degraduje přítomnost rozpínající se krušné parodie na pivo Škoda...
Nádražní restaurace, Milady Horákové 251, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Mates | 1- | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Mates | 3 | |
Pivo | Bohuš | 4 |
Čeva | 3- | |
Mates | 4 |
První štace vyzkoušena a vyrážíme dál. Řekli jsme si, že vyzkoušíme pár věcí, které jsme s Matesem nestihli, a nádražka byla tou první. Druhá se nachází kousek, a tak před nádražím uhýbáme doleva a po nějakých 150 metrech jsme na místě. Je to sice "jen" bufet, nicméně nic nebrání v jeho návštěvě a testu místní zrzavé vody. Kdo chce, dá si na stojáka, kdo ne, koupí a zasedne. My dali nastojáka:
Bohuš: jiná liga než předešlá krušárna. Teplota a čistota bez chyby, plná chuť, dokonce to chutná jako pivo! Akorát pěna po jednom hltu asi odcestovala do jiného krýgla...škoda...2
Čeva: tato zastávka je již o jiné chuti. Pivo je lehce hořké a vyvážené, jen by to chtělo pomaleji točit...pěny jsem si moc neužil 2
Mates: čistá, hořká chuť, pěna docela drží. Zdá se, že se místní šaman už konečně naučil točit pivo...2
Tak to jsme si hned zlepšili náladu a jdem na test druhého vzorku:
Bohuš: hustší verze jedenáctky, ostatní symptomy zůstávájí...bohužel aj ten padající pěny. Nicméně na Kladněto lepší...hoooodně lepší 2
Čeva: dvanáctka je v chuti výraznější a plnější. pěna se mi opět rychle vytratila. Doporučil bych větší trpělivost při točení, protože si raději počkám na kvalitu než rychlou kvantitu...2
V krušném měste už obrovské upoutávky na rakovnické pivo zaujmou. Jinak jde o čistý a hlavně nekuřácký bufítek s klasickým samoobslužným provozem. Silnou stránkou je otvíračka už v šest ráno, slabší pak zavíračka ve tři odpoledne . Perfetkní je nabídka hotovek, pivo taky výborné. Bohužel se zde permanentně vyskytuje problém s bleskově mizející pěnou, který po delší době vykazuje těstný vztah mezi natočeným pivem a osobou aktuálně přítomnou za výčepem. Ještě je co zlepšovat, nicméně na Kladně jde o velmi kvalitní podnik.
Na kovárně, Milady Horákové 2091, Kladno
Hospoda | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Pivo | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 |
A na co se můžete těšit příště? Vrátíme se k osvědčenému modelu pořádného výšlapu, takže v plánu je průzkum pravého břehu Vltavy od Klecan přes Odolenou Vodu, Máslovice možná až do Kralup nad Vltavou. První půlka bude exkurze do Matesova mládí, druhá pro změnu do mého . Těšte se!!!
aktualitka č.1
Tak mi Mates zvěstoval novinu...u Maisnerů alias Baráčnický dům vyměnili místní eropatok za pomalu, ale jistě se rozmáhající rakovnický Bakalář. To je ovšem důvod k vyzkoušení, takže jsem při cestě kolem neváhal a zalomil na testovací vzorek. Nechtěl jsem si nechat šlohnout kolo od místních...no však každý ví, koho myslím :-)...takže jsem zalomil venku na lavičku a dal se do koštu:
B - změna k lepšímu, knajpa se stává výrazně konkurenceschopnější! Dobře vychlazené, solidní a čistá chuť. Dost dobrá hořkost, asi jsem si to měl nechat na konec...2
B - vcelku hutný materiál, dobře ošetřený, pěna tentokrát rychle zmizela. Pitelné...2
B - jina chuť, trošku řidší, slabší říz, ale ne moc. Hořkost už trošku euro. Dobrá a žíznivá zrzavá voda, rozhodně mě neurazí...2-
Hospodu ani hodnotit nebudu, vůbec nic se tu za ty roky nezměnilo...a to je moc dobře! Sice jsem hodně nešťastně zvolil pořadí testu odshora dolů, takže mi desítka přišla už jako dost slabý odvar, ale pokusil jsem se ten pocit tak nějak odfiltrovat. Pivka jsou tady dobře ošetřená, dobrá teplota a krásně čistá chuť...ani známky po špinavých trubkách. Prostě maisneři jsou klasická čtyřka pro posezení a rakovnické je dost solidní volba. Dá se říct, že je to teď jeden z nejlepších podniků na Kladně a stojí rozhodně za vyzkoušení!