Konečně na Zichovci...
Zichovecký pivovárek provází po celou dobu pověst něčeho opravdu extra (a to nejen cenami v jídelníčku). Dlouho předlouho jsem se s Matesem chystali to zkontrolovat, a dlouho předlouho se to nedařilo. Až jednou se naše drahé polovičky domluvily a vytáhly nás tam. Pravda, bránili jsme se, na sezení po hospodách s Matesem moc přece jen nejsme, ale proč jim neudělat radost :-)
Pivovárek je situován ve vesnici, kterou bych se nebál nazvat obydlenou zatáčkou. Samotný podnik je postaven na "zelené louce" a je to moderna sama. Tyhle "lepší" podniky moc nemusím, ale jednou za čas a v rámci pivního průzkumu se člověk prostě obětuje. Vevnitř je kupodivu místo, i když se říká, že bez rezervačky si člověk ani nevrzne. My ji pro jistotu měli, a tak nás ochotná obsluha hned uzemnila ke stolu a vyzvala na pivní souboj. Svižně odpovídáme objednáním desítky a jdeme se na ten místní "zázrak" trošku důkladněji mrknout:
B - odvar průmyslového piva typu gambrihnus. Slabší aroma, hořkost krapet tříslovitá, solidní plnost. Není to špatný začátek, ale na minipivovar průměr...3
M - souhlas.Trošku vodnaté,hořké spíš po pelyňku.Docela zklamání,na vyhlášený podnik nic moc...3
Tak začátek je kruté vystřízlivění, stejně jako ve slánské továrně. Sice se to na žízeň dalo vypít, ale v minipivovaru, na který se pějí všude ódy, čekáme rozhodně něco jiného. Možná by se s tím daly spláchnout pečená žebra, která nám právě přinesli, ale to je asi tak všecko. Mimochodem, možná by jsme si i pokazili chuť, protože jsou delikatesní! Snad to dvanáctka napraví:
B - lepší matroš. Výborná teplota, dobrý říz, vcelku hustá pěna a čistá chuť. Docela hořké a výrazně méně tříslovité. Tomuto rozhodně rozumím víc. Není to nic, z čeho by mi prdnul hemeroid, ale pro dnešek je stanoven záchytný bod...2
M - O dost lepší! Chuť piva jak má být.Tohle se dá pít! Nestydím se doporučit známým...2
No vida, jsme zachráněni. Představa, že by jsme museli pít něco, jako byl první výčepák, nám trošku vehnala stres do makovic. Dvanáctka dobře pasuje k žebrům, která jsou krásně vypečená s bezva sosem. Mňam! Otíráme mastné papule a jdeme se podívat na místní vyhlášenou chmelovou pochoutku, kterou je polotmavý magorák:
B - příjemně ovocné aroma, vcelku plná chuť, trošku slabší říz poplatný druhu piva. Na můj vkus dost kafový ocas. Není to zlé, ale jedno stačí...3
M - Na zamotání hlavy dobrý. Ale není to můj šálek kávy.Hutné,silné,chutí moc klasické pivo nepřipomíná.Přesto - jako vzorek slušný...2
Mno, na jednu stranu mě fakt potěšily ovocné podtóny, ale ten pražený slad je prostě dost výrazný. Nevím, jestli nám to začíná motat šišku, ale rozhodli jsme se, že je potřeba trošku domastit žaludeční sliznicu a objednáváme cibulové kroužky. Stejně jako žebra jsou výborné, k pivku na chroupání jasná volba. Po ošetření sliznice jdeme do poslední nabídky (černé jsem klasicky vynechal, to fakt nemusím), kterou je zástupce svrchně qašených piv:
15° IPA 46 Kč
B - výrazná citrusová vůně, překvapivě solidní říz a teplota. Čistá chuť a pěkně hutné tělo. Tak přesně IPA nemá vypadat a proto mi tady chutná...2
M - Mno.Tohle není PIVO.Navoněná limča.Zajímavé na chuť,ale díky,další ne!...3-
No já bych řekl, že to vůbec není špatné. Na svrchňákách mi hodně vadí nedochlazenost a naprostá absence řízu. Chápu, že to tak asi má být, ale mě takové materiály prostě nejedou. K mému překvapení má zichovecká IPA dost solidní říz a je pěkně vychlazená. Nemožu jich vypít moc, protože pak mívám druhý den v hubě pachuť, jako bych celý večer žužlal žlutou hajzlkostku, ale jeden vzorek mě rozhodně neurazí. Mates má hubu jak logo od Nike, moc mu to nejede. Proto se pouštíme na tenký led a dáváme si napůl pivní sýr s topinkama, aby jsme to trošku zamazali. Už teď můžu říct, že je to zlatý hřeb gurmánského večera, který už budeme splachovat jen dvanáctkou. Ta se taky stává vítězem dnešního večera. Jak teda vypadá celkové hodnocení podniku?
Zichovecký minipivovar, Zichovec 99
Hospoda | Bohuš | 2 |
Mates | 1 | |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Mates | 1- | |
Pivo | Bohuš | 2- |
Mates | 2 |
Hospoda není zlá, prostředí je vcelku střídmé. Obsluha na můj vkus nevyrovnaná. Jednou kolem nás lítají, jako by jsme byli američtí prezidenti a málem by nám poděkovali i za to, že jim poblijem stůl, pak zas víc jak patnáct minut ani nezaregistruje, že jsme naprosto na suchu. Pivo je pro mě takový nějaký lepší průměr. Je solidní, ale od minipivovaru čekám prostě víc. Je vidět, že jsou tu místo osobního vztahu ke chmelovému moku ulité peníze. Kuchyně je ale opravdu precizní, už dlouho jsem si tak perfektně nenacpal tetřich, jak dneska. Na jídle jsme s Matesem nenašli jedinnou vadu a kuchař má naše palce nahoru ( a nebo narvané bachory na stole).
Závěrem to vidím, že už se tu asi jen tak neukážu. Ne, že bych byl vyloženě zklamaný, to ne, ale prostě mě místní pivo (na rozdíl od bufetu) ničím extra neuhranulo. Ovšem za návštěvu to rozhodně stálo...
Náhledy fotografií ze složky Zichovec 27.7.2017