Letmé nuselské políbení
Pražského povstání - U Bansethů 0,9 km - U Klokočníka 1,6 km
Přemýšlel jsem, zda tenhle kratičký příspěvek vůbec psát..ale proč ne?
Nedávno se nám podařilo s Matesem zabloudit do pražských Nuslí. Neměli jsme sice mnoho času, povinnosti doma volaly, ale přece neuschnem. Oběma nám už svítila na pivoměru kontrolka rezervy, tak jsme se rozhodli alespoň trošku dotankovat. I zamyslel jsem se a napadl mě souseský pivovar Bašta.
Z metra Pražského povstání se dáváme zleva kolem nepřehlédnutelné budovy soudu ulicí Táborskou, podcházíme hučící magistrálu a noříme se do nuselského údolí. Je tu najednou kidněji a útulněji, takže pokračujeme z kopce. Za táhlou pravou zatáčkou větřím, že jsme už blízko. No jo, po levé straně už ho vidíme . Tak jdeme dovnitř a sedáme hned za dveře. Pivovárek je malý, ale útulný. Varna je hned vedle nás, v kleci si vyzpěvuje a mele pantem pták loskuták. Hned si dáváme jedno. Dneska je na čepu místní dvanáctka, tož jaké to je:
Bohuš: hustý materiál! Přesná teplota, nekrkavé a přesto dobrý říz. Pěna drží bez problémů, při čichnutí absolutní čistota. Tohle se dá vypít a pít! Kvasnicová chuť je jemná a příjemná, hodnocení jasné...1
Mates: hustá hospoda! Pivo jak za 1. republiky! Hořké, ošetřené. Chuť kvasnic mi neva. Poctivý materiál!! Doporučuji, tady je tosolidní, pravá české hospoda. Příjemný interiér ve dřevě - žádná dřevotříska - čisto. Po dobu oběda nezahuleno, prkenná podlaha ošoupaná podrážkami stovek žíznivců. Ve vzduchu jsou cítit kvasnice. Na výčepu super preclík a na pohled dokonalé škvarkové buchty. 100% kvalita, dpororučuji!...1
Čeva: pivo má optimální teplotu a na můj vkus hodně nasládlou chuť. To ovšem může někomu vyhovovat. Celkově je to velice dobré pití...1-
Cyra: jasně chmelová chuť a vůně, pivo hořké, což mu dává říz. Barva dobrá...1-
Tak tady není co vytknout. Když navíc vidíme nabídku ze spřátelené pekárny, neodoláváme a kupujem megaškvarkovou placku za příjemných 12 Kč a sladový chleba. Už můžu napsat, že byl vynikající a určitě ho koupím zase. V restauračce se vaří, obsluha je naprosto v pohodě. Poněkud vyšší cenu piva vyvažuje jeho špičková kvalita, perfektní ošetření, již zmíněná obsluha, útulné prostředí..a taky ukecaný loskuták . Rozhodně taky zpívá líp, než já
. Myslím, že hodnocení bude velmi příznivé.
Sousedský pivovar Bašta, Táborská 389/49, Praha 4 - Nusle
Hospoda | Bohuš | 1- |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 | |
Obsluha | Bohuš | 1 |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 | |
Pivo | Bohuš | 1 |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 |
Tak tady nebylo co řešit, jednoznačně doporučujeme!! Ani se nám nechce pryč, rochníme se tu nadšením . Jasně, že jsme dali ještě jedno, a už mažeme dál. Co ještě vyzkoušet nějakou jinou adresu? I lovím ve svých mozkových záhybech, navazuju zapomenutá neuronová spojení...už to mám! Dáváme se kousek dolů, v levé zatáčce pak uhýbáme do kopce do ulice Vladimírovy. Zdánlivě slepá ulice pokračuje schody, které jsme dneska schopni bez problémů zvládnout. Dáváme se doleva a hned doprava, takže jsme zachviličku v ulici Na Veselí. Po nějakých 100 metrech stojíme u kácovské nálevny. Pěkná rohová hospoda se zahrádkou připomínající francouzský bulvár...tomu nelze odolat. Interiér je pohodově čtyřkový, zahulená venušanská atmosféra se nekoná. Číšník moc chutný není, ale není to tak hrozný. Objednáváme:
Bohuš: lehce nádražní ocásek, ale jinak teplota a čistota v pohodě. Možná je to typická chuť Kácovského, ale je to prostě pitelné. Není to úplná špička, ale mět to kousek od obýváku, zajdu sem navečer rád a vydržím...2
Mates: no nevím. Trošku divoká chuť, cítím maličko plechový ocásek. V našich končinách neznámé pivko. Má chuť i říz, slušně natočené. Na zahrádku pod stromem solidní osvěžení. Proti minulému pivu dost sešup, přesto to není špatné pivo. Proti "G" a "krušo" je to slast...2
Jsme v krapet rozporuplném rozpoložení. Od Kácova by jsme čekali víc, na druhou stranu jak ho znám, hledám spíš chybu za výčepním pultem. Těžko ho srovnávat s Bansethama, na druhou stranu krušárny a géčka s přehledem drtí. Pro kontrolu zkusíme ještě jeden vzorek:
Bohuš: hořčí a trošku plnější záležitost. Hladké pivo, které mi nešmirgluje gágor umělým řízem za pomocí tlačného plynu CO2. Teplota a čistota OK, takže...1-
Mates: tak tohle je jinej materiálek! Dvanáctka samozřejmě hořčí, ale sametovější, vyváženější chuť. Mnohem lepší než desetistupňová záležitost. Osvěžující, příjemně hořká chuť. Kroužky na sklenici značí qalitu a čisté sklo. Tohle pivo doporučím a vezmu ho na solavu 50. narozenin. Super kvalita za rozumnou, na Prahu směšnou cenu!...1
Je to prostě slušný vzorek, určitě v Čechách kope první ligu a nemusí se bát sestupu. Knajpa boduje svojí nenuceností nezklaženou různými pseudomodernizacemi. Výčepního by jsme poslali na školení třeba jen kousek k Bansethům, z piva se dá dostat víc. Příště ještě vyzkoušíme nefiltrované varianty, dneska už to nestíháme. Hodnocení?
Restaurace U Klokočníka, Na Veselí 702/48, Praha 4 - Nusle
Hospoda | Bohuš | 1 |
Mates | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Mates | 2 | |
Pivo | Bohuš | 2 |
Mates | 1- |
Škoda, že už musíme vyrazit, povinnosti volají a nádrže jsou poloprázdné...nebo snad poloplné? Přijde na to, spíš asi to druhé, aby jsme neměli řeči. Na metro Pražského povstání je to kousek. Cestou jsme si všimli dalších kandidátů na návštěvu, a to jsme viděli jen kousek Nuslí...sem se určitě jednou vrátíme!
Jinak koncem května by jsme snad měli konečně zmáknout dvojku zaniklých pošt, těšte se!
B&M
Aktualizace 20.2.2014:
Kousek vedle Kácovské pivnice sídlí poněkud nenápadný podnik. Dříve tu býval celkem slušný výběr z produkce březenského pivovaru, nicméně nálevna prošla rekonstrukcí jak interiéru, tak i pivního lístku. Interiér vypadá spíš jak sázková kancelář, ale pivo z Hlinska láká. Vyzkoušíme:
Bohuš: příjemně vychlazené a ošetřené pivo. Lehce lounský sametový nádech, decentní hořkost a říz. Dost slušný materiál a začátek dnešní pivní tůry. Těším se na dvanáctku...1-
Čeva: velice dobré pitíčko. Hořkosladká chuť, příjemně vychlazené, prostě akorát...1-
Hlinecké není vůbec špatné, naopak vyzývá ke kontrole dalšího kousku.
Bohuš: opět o stupeň lepší. Říz přibližně stejný, teplota ucházející, ale je to celkem husté a sametově hořké. Bojím se vyzkoušet desítku, ale bez boje neuteču...1
Čeva: samet na jazyku. Teplota akorát a chuť 100%. Celkově tedy...1
Asi jsme měli desítkou začít a ne končit, stará moudrost o vzestupném pití má něco do sebe. Ale nedá se, musíme ji vyzkoušet:
Bohuš: trošku nakyslejší, ale snad nejlepší říz ze všech tří vzorků. V této podobě pivo určitě dokáže spolehlivě uhasit žízeň...1-
Čeva: v kategorii desítek patří mezi etalony, oproti jedenáctce a dvanáctce je kyselejší a více hořké - optimum pro pivaře...1-
Hospoda rekonstrukcí ztratila auru zahulené poctivé čtverky, kde se chodilo automaticky na dobré pivo. Já tyhle vymazlené kavárenské interiéry moc rád nemám, ale co se dá dělat. Obsluha fungovala spolehlivě, pivo bylo velice kvalitní. Takže hodnocení?
Pivnice Na Veselí, Na Veselí 738/34, Praha 4
Hospoda | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Čeva | 1- | |
Pivo | Bohuš | 1- |
Čeva | 1 |
Je to jasné. Kdo má chuť na dobré hlinecké, návštěvou pivnice neprohloupí.