Pivní slavnosti Hostivice 8.9.2018
Už když jsme dorazili, návštěva byla na velice solidní úrovni. Muzika zrovna vcelku tvrdila atmosféru v podobě kapely Metalcraft, nicméně ovládl jsem se a nejdříve jsem vyhledal stánek s nějakou pořádnou prasárnou do žaludku. Klobásový řádně mastný hotdog mi zajistil poctivé promazání žaludeční sliznice tak, abych s sebou po konzumaci pár kousků v tom slunečně žíznivém počasí neseknul. Po otření zapatlané huby, za jakou by se nemusel stydět ani náš mrňous, jsem zvolil jako první pokus stánek pivovárku v Bubenči. Sice ještě, pokud vím, svoji varnu nemají, ale spodňáky jim vařívali ve Ctiněvsi pod Řípem, což byla vždy záruka kvality:
12° Bubeneč 40 Kč
B - dobrý říz, střední plnost. Chmelení vcelku výrazné, aromatické, lehké ovocné podtóny. Dobrý začátek...1
Jo docela jsem si pošmáknul. Takové klasické pifko z malé varny, kterým jsem přišel na chuť a které spolehlivě zahání žízeň. Uvidíme, jestli se někdy dočkáme vlastní produkce.
Přesouvám se kousek vedle, stánek pivovárku restauračky U Hušků je pro mě absolutní novinka, takže ochutnat vzorek z královéhradecka je pro mě naprostá povinnost:
12° Car 40 Kč
B - slabší říz, plnost podobná. Chmelení hutnější, míň aromatické, spíš trošku do čokoládova. Při dojezdu lehce tříslovitě drhne. Dost solidní ležák....1-
Kdo nemá rád navoněná pifka z minivaren a chce klasiku na celovečerní posezení, určitě spíš sáhne po Carovi. Mě rozhodně neurazil, vcelku solidní matroš by mě u stánku udržel klidně delší dobu. Dneska to ale neklapne, podpůrný tým už mě táhne dál a já se ocitám u trošku schizofrenního výčepu. Plzeňský pivovárek Raven je známý svojí produkcí svrchňáků, proto mě překvapil jeden jejich vzorek klasického českého spodňáku. Tak to se musí otestovat!!
11° Bohemian Pils 40 Kč
B - zajímavá varianta na klasický český ležák od Ravenu. Je vidět, že si americké chmelení užívají 24 hodin denně. Výrazně citrusově chmelené, vcelku plné tělo, zlatavá barva. Dobrý říz, ale nedokážu si představit ranní chutě v papuli po celovečerním pití...2
"Úchyláci" z Ravenu nezklamali a řízli český ležák aromatickými chmely, na kterých celou svoji existenci ujíždějí. Výsledkem je nenakyslý, zato výýýrazně aromatický škopek, který mi moc šmakoval. Na druhou stranu musím poctivě přiznat, že moc bych jich nevypil, protože bych měl poránu v hubě něco, jako bych přes noc cucal žlutou hajzlkostku. Dobrý experiment, ale ještě mám v plánu dva vzorky, takže vpřed....
12° Krčín 35 Kč
B - méně výrazné chmelení, spíš lehce sladové a kvasnicové. Říz decentnější, ale tělo je docela plné. Prostě podle Matesa takové pití na celý večer...1-
Na sedlčanský matroš jsem měl pifku, protože jsme se tam kdysi zastavili a ač mělo být otevřeno, knajpa byla zabedněná a nikde nikdo. Tehdy jsem je proklel a dnes proto musím věnovat koštu zvýšenou pozornost a přísnost. Přesto musím říct, že je to povedený kousek, u stánku by se rozhodně dalo postát, i když už jsem tu potkal lepší a veselejší. Nicméně dnešní košt se blíží do finiše, protože mladší člen podpůrného týmu začíná jevit značný neklid a budeme teda pomalu muset opustit bojiště. Takže poslední kousek:
16° Kabrňák 60 Kč
B - atomová bomba na závěr. Hustý materiál chmelený výraznějším Angusem a decentnějším Červeňákem. Dost solidní říz, hustá pěna, příjemná chuť lehounce do ovocna. Vítěz dnešního testu, který by mě při jeho pokračování zboural...1
Tak to je rachot. Matroš z Mlíkojed mi prostě šmakoval a už teda můžu říct, že je to pro mě vítěz dnešního odpoledne. Takoví hustí frajeři za výčem to celé ještě podtrhli, takže kdyby tu točili něco žíznivějšího než svrchní 14°-ku a spodní 16°-ku, nikdo by mě už odsud nedostal. Takhle jsem si vychutnal poslední vzorek a vyrazil k domovu.
Co dodat závěrem? V Hostivicích udělali docela příjemnou akcičku, předvedlo se tu vcelku dost pivovárků, tak akorát na to, aby je člověk neomezený časem dokázal po malých kouskách všechny postupně prokoštovat a přitom nepadl do prachu na držku. Příští rok se sem snad opět dostanu a kdoví, třeba už se konečně utrhne aj Mates...
Náhledy fotografií ze složky Hostivice 8.9.2018